vineri, 9 martie 2012

Florica Cherecheş, Viceprimarul Municipiului Oradea: „Sunt mândră că pot să lucrez, să îmi aduc contribuţia şi să las o urmă în acest oraş. ”



 Preşedinta Organizației Femeilor Liberale din cadrul PNL Oradea şi totodată, Viceprimarul Municipiului Oradea, doamna Florica Cherecheş a acceptat să ne răspundă la următoarele întrebări:

Cum apreciaţi evoluţia oraşului nostru în ultimii 4 ani?

Eu cred că evoluţia oraşului a fost una pozitivă având în vedere că aproape putem spune că a înviat oraşul, findcă există o viziune clară de dezvoltare a lui şi un plan de acţiune pentru a pune în practică această viziune. Există dorinţa de a relansa viaţa economică pentru că asta înseamnă crearea de locuri de muncă care să contribuie la bunăstarea populaţiei lui şi de a redobândi capacitatea de a dezvolta oraşul pe toate planurile, inclusiv pe plan social. Apoi, este vorba de infrastructură care a fost una din priorităţi, atât pe plan local cât şi ca poartă de intrare în ţară. Ne-am dorit şi ne dorim un mediu curat, un oraş curat acestea fiind lucruri foarte importante pentru noi.
De asemenea, a fost pe partea de dezvoltare, îndrăzneala de a depune proiecte europene şi perseverenţa de a munci pentru acceptarea finanţărilor pe toate liniile posibile este un lucru extraordinar care nu s-a mai întâmplat, muncindu-se cu perseverenţă pentru accesarea finanţărilor şi depunându-se foarte multe proiecte pentru a rezolva probleme diverse din oraş. Cea mai mare preocupare în acest moment este rezolvarea problemelor termice ale oraşului, ale actualului CET care nu mai face faţă şi poluează exagerat de mult. Înfrumuseţarea oraşului, valorificarea unor obiective importante cum sunt cetatea, cum e apa termală şi avem proiecte pentru un centru Wellness gen Aqua Park dar şi reabiliare de infrastructură şcolară, socială – toate acestea reprezintă totodata importante preocupări alături de o mulţime de alte lucruri.

Care credeţi că ar fi cele mai importante proiecte în dezvoltarea municipiului Oradea?

Prioritatea aş aborda-o din punctul de vedere al implicării mele deoarece suntem o echipă care în acest moment îl ajută pe primarul Ilie Bolojan să-şi implementeze viziunea de dezvoltare a municipiului Oradea, iar eu ca şi Preşedinte al Comisiei Sociale din cadrul Consiliului Local mi-am asumat partea asta de social. Nu că aceasta ar fi mai importantă decât altele, dar asta este bucăţica mea şi atunci aici avem 9 proiecte depuse şi câştigate pe realizarea de infrastructură socială şi chiar în această lună vom inaugura primul centru, Centrul Iedera, care va deservi persoanelor cu sindrom DOWN, acesta fiind primul proiect care se finalizează.
De asemenea, tot pe plan social, un lucru foarte important este îmbunătăţirea colaborării şi comunicării cu sectorul ONG din social, organizaţii pe care mi le-am făcut partenere, colaboratori. De asemenea, în acest moment, în Oradea, serviciile sociale sunt în cea mai mare parte oferite de către ONG-uri şi nu de către administraţia publică, aceasta are rolul de a monitoriza serviciile sociale pe care le oferă sectorul ONG şi de a sprijini activitatea lor prin pârghiile pe care le are, de exemplu sprijin financiar prin legile prin care se poate face asta – alocare de buget şi spaţii. Dar foarte mult m-am implicat şi în susţinerea proiectelor europene şi acum ca şi viceprimar chiar conduc acest departament fiindcă am şi experienţă ca şi director al unui ONG am şi experienţa proiectelor cu finanţare europeană şi ştiu cât de importantă şi cât de riguroasă este munca acolo.

Care ar trebui să fie rolul tinerilor în dezvoltarea oraşului?

Tinerii, în primul rand, zic eu că ar trebui să se uite şi să vadă în ce direcţie se dezvoltă oraşul şi să încerce şi ei să vină să-şi aducă contribuţia la această dezvoltare, pregătindu-se în domeniile în care se cer. În primul rând în ceea ce priveste orientarea lor profesională, este foarte important să se pregătească pentru ceva şi să dobândeşti o calitate de care este nevoie pe piaţa forţei de muncă din Oradea pentru că este foarte important să îţi asiguri viitorul loc de muncă. De exemplu tocmai am avut o întrevedere cu un investitor străin care doreşte să investească în Oradea şi ponderea cea mai mare în a veni şi a dezvolta o întreprindere în parcul nostru industrial este modul în care îi vom asigura că vor avea o forţa de muncă calificată. Nu mă refer doar la absolvenţi de facultate ci mă refer la oameni calificaţi în diferite meserii – electricieni, electronişti - absolvenţi şi oameni cu experienţă în domeniul mecanic. Este foarte important lucrul acesta.
Apoi aş vrea să văd că nivelul nostru de cultură şi civilizaţie este unul mai înalt. Asta înseamnă şi că avem grijă de ceea ce se face în oraş şi să sancţionăm, în modul în care fiecare dintre noi putem, orice delicvenţă cum ar fi vandalizarea coşurilor de gunoi sau aruncarea mizeriei la întâmplare în spaţiile publice. De asemenea implicarea tinerilor şi pe plan social, in voluntariat. De exemplu avem în Oradea un centru unic de voluntariat găzduit de Administraţia Socială Comunitară Oradea (ASCO) unde sunt câţiva tineri dar ar putea să fie şi mai mulţi, tineri implicaţi cât doresc ei, ca şi voluntari o dată, de două ori pe săptămână, o data pe lună, nu contează, dar să se implice şi să fie mai aproape de problemele cetăţenilor din Oradea.

 De ce ar trebui cetăţenii municipiului să sprijine echipa USL la următoarele alegeri?

Pentru că echipa USL şi până acum PNL-ul a demonstrat faptul că are o viziune clară, că doreşte să facă ordine în acest oraş, că doreşte să atragă cât mai multe resurse externe în această comunitate pentru beneficiul acestei comunităţi şi mă refer la atragerea de investitori care să vin în Oradea în aprecierile industriale create dar şi atragerea de resurse de către sectorul organizaţiilor non-guvernamentale prin tot felul de proiecte. De asemenea, consider că această echipă are şi viziunea şi capacitatea de a cheltui cât mai eficient banul public. Nu ne batem joc de banii cetăţenilor ci dimpotrivă vrem să îi cheltuim în mod eficient.

Aţi regretat vreodată implicarea în viaţa publică?

Nu! Dimpotrivă, sunt foarte bucuroasă de faptul că am acceptat marea provocare. Sunt bucuroasă ca m-am alăturat Partidului Naţional Liberal pentru că împărtăşesc principiile şi cred că în momentul în care fiecare persoană dă dovadă de responsabilitate şi munceşte poate să îşi influenţeze viitorul. De asemenea, nu am regretat pentru că m-am alăturat unei echipe puternice, care are un lider puternic şi care a reuşit să schimbe foarte mult faţa oraşului şi am încredinţarea că o va face şi în continuare. Sunt mândră că pot să lucrez, să îmi aduc contribuţia şi să las o urmă în acest oraş. Dar sigur că asta cere şi multă muncă şi mult sacrificiu pesonal însă sunt dispusă şi sunt bucuroasă că am făcut această alegere.

Sunteţi o persoană politică de succes. Care este în viziunea dumneavoastră cheia succesului în politică?

Cred că este seriozitatea, înţelegerea locului pe care îl ocupi şi apoi perseverenţa în aţi urmări obiectivele profesionale pe care ţi le propui. Este vorba de foarte multă muncă şi trebuie să dai dovadă de multă dăruire şi entuziasm în ceea ce faci. Un om care lucrează cu entuziasm transmite lucrul acesta tot aşa cum un om care lucrează cu entuziasm transmite entuziasmul. Cred că este foarte important ca tot ceea ce facem să ne însufleţească şi asta ne dă putere să trecem peste probleme, peste critici, peste tot felul de neajunsuri şi să mergem mai departe.

Pentru tinerii care doresc să se implice în viaţa politică, ce sfaturi le-aţi da?

         Să se pregătească pe toate planurile cât mai mult posibil, să aibe rabdare, să nu-şi dorească să sară 3-4 trepte deodată şi să urce treaptă cu treaptă. Să se gândească că viaţă le stă înainte şi că este foarte important să nu treacă nici o zi fără ca să înveţe ceva nou. Să dobândească noi informaţii în fiecare zi, în toate domeniile deoarece ajungi ca mai apoi, în timp, să foloseşti toate aceste lucruri şi cariera pe care şi-o clădesc să o clădească pas cu pas. Din păcate vedem exemple de tineri care doresc să ajungă, uneori chiar ajung, în poziţii destul de înalte dar nu au suficientă maturitate şi experientă de viaţă şi se lasă prea uşor pradă unor anumite tentaţii de a avea cât mai mult, cât mai repede şi atunci cad de sus. Aş vrea să încerce să aibe înţelepciunea de a înţelege lucrurile acestea şi să aibe răbdarea de a creşte pas cu pas!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu