Continuând demersul de a intervieva personalităţile politice locale ale PNL Bihor, zilele trecute am stat de vorbă cu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, domnul Dumitru Voloşeniuc care a avut bunăvoinţa de a ne răspunde la următoarele întrebări:
- Domnule Dumitru Voloşeniuc, cum apreciaţi desfăşurarea ultimelor evenimente din viaţa politică din România şi din Bihor?
- Este o răbufnire a societăţii civile, a populaţiei, la abuzurile şi la aroganţa şi indiferenţa actualului guvern al României, care vrea să întindă la maxim atât nervii românilor cât şi să-i aducă într-un prag de sărăcire ca la toamnă să le poată cumpăra voturile.
- Credeţi că actuala putere mai este capabilă să facă faţă situaţiei?
- Nu. Nu cred că actuala putere mai este capabilă să facă ceva în România, pentru că nu mai are credibilitate şi actuala coaliţie, dacă luăm toate cele trei partide, două parlamentare şi unul neparlamentar, are sub 20%, ceea ce reprezintă un scor foarte mic, ca România să fie guvernată. Părerea mea este că ar trebui un guvern de tehnocraţi, care să pregătească cât mai repede alegeri anticipate.
- Care ar trebui să fie rezultatul la care să ducă toate aceste proteste a celor ieşiţi în stradă?
- Probabil asta ar trebui, demisia guvernului, pentru că şi dacă preşedintele Traian Băsescu nu-şi dă demisia, după instalarea noului guvern ar urma suspendarea preşedintelui, pentru că numai poţi să guvernezi o ţară cu 8 procente, cu 12 sau cu 14 procente.
- Despre bihoreni ce părere aveţi? S-au manifestat aşa cum trebuie cu ocazia acestor proteste sau aşteptaţi mai mult de la ei?
- Aşteptam mai mult de la ei. Dar bihorenii în special şi cei din partea de vest, ardelenii, sunt mai molcomi, dar e şi o genă specifică a noastră a românilor, să stăm pe tuşă şi să comentăm, să ne uităm. Eventual dacă putem face nişte comentarii răutăcioase pe marginea aceasta, cine s-a dus la miting, aşteptam o mai mare implicare, dar probabil aceştia suntem şi cu aceştia defilăm.
- Care este activitatea liberală la nivel de judeţ?
- Există o delegaţie permanentă pentru a da un vot dacă parlamentarii PNL ar trebui să-şi dea demisia din Parlamentul României sau să vedem care sunt câştigurile, beneficiile, dacă parlamentarii îşi dau demisia. Activitatea la nivel municipal se desfăşoară bine, la nivel judeţean avem sondaje de opinie, avem întâlniri zonale, iar la începutul lunii februarie o să avem două turnee de fotbal în sală sub sigla USL. E un turneu tradiţional care se desfăşoară în zona Aleşd, organizat de PNL. Anul acesta este la a patra ediţie şi-l vom face sub sigla USL.
- În ceea ce priveşte partea administrativă?
- Din punct de vedere al meu, ca şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, pot să spun că avem discuţii pentru bugetul pe 2012, vom avea şedinţa de buget până maxim la mijlocul lunii februarie, când vom avea întâlnire cu toţi primarii, cu biroul permanent politic, ca să vedem punctele forte, punctele strategice care trebuie să le atingem anul acesta pentru a maximiza scorul la alegerile locale, respectiv la cele generale.
- Cât de pregătiţi sunt liberalii bihoreni să facă faţă provocărilor, având în vedere evenimentele din ultimele săptămâni, dar şi faptul că este un an electoral?
- Indiferent de evenimente, care poate că au venit neaşteptat, Partidul Naţional Liberal se pregăteşte, îşi are cursul, îşi duce corabia, iar din punct de vedere electoral, ţinta noastră este să ne menţinem numărul de primari pe care-i avem astăzi şi aici spun 30, inclusiv primăria municipiului Oradea, chit că în anumite părţi probabil vom pierde, în două-trei locuri şi vom câştiga în altă parte, iar dacă se va lua o altă decizie la nivel naţional să candidăm sub sigla USL toţi, vom sprijini candidaţii PSD-ului sau ai PC-ului, la rândul lor, aşteptăm ca ei să ne sprijine candidaţii, să avem scoruri cât mai mari în consiliile locale şi un scor cât mai bun în Consiliul Judeţean, pentru a fi reprezentaţi cât mai bine în Consiliul Judeţean Bihor.
- În cazul alegerilor anticipate…
- Mi-e foarte greu să spun că preşedintele ţării va demisiona, la câtă lipsă de respect faţă de oameni, ca să nu-i spun nesimţire are preşedintele ţării, nu spun că ar demisiona. Cu regret o spun că noi am fost cei care l-am pus pe funcţie în anul 2004, dar dacă presiunea străzii se va intensifica, eu zic că suntem pregătiţi, avem oameni pregătiţi pentru alegeri anticipate, suntem în tranşe.
- Cum comentaţi decizia Curţii Constituţionale de a declara neconstituţională comasarea alegerilor?
- În prima fază să spunem că e un punct câştigat, e o victorie a miilor de oameni care protestează zi de zi în stradă în toată ţara, dar dacă în motivarea care nu a apărut încă e un superfugiu sau e ceva, nu ştim care articole. Totuşi, de principiu e un lucru bun pentru că PDL-ul dorea să-şi maximizeze profitul, să meargă cu banii şi cu găleţile o singură dată şi atunci ar fi cumpărat toate voturile o singură dată, aşa e nevoie de două ture. Noi ne gândim să facem o campanie corectă, curată şi nu ne gândeam nicio clipă la sume de bani.
- Este foarte posibil aşadar să avem în vară alegeri locale. PNL Bihor cum se prezintă?
- La primarii actuali, avem sondajele de opinie făcute şi pot să spun că 80% dintre ei sunt confirmaţi sau îşi vor continua mandatele sub sigla PNL sau USL, în rest, vrem să ne menţinem scorul, dacă nu să ne creştem scorul indiferent de pierderile colaterale care le-am avut în ultimul timp.
- Cetăţeanul bihorean cum se prezintă în activitatea civică şi politică şi ce aşteptări aveţi de la el?
- Eu zic că se prezintă ca şi la nivel naţional. Perioada comunistă a făcut să avem o participare politică şi civică foarte slabă. De exemplu, am citit un raport în care se precizează că doar 10% din populaţia ţării este afiliată la o organizaţie, la un organism, inclusiv la un partid politic sau club sportiv, ceea ce este o medie foarte mică în raport cu media europeană. Perioada comunistă ne-a distrus mentalitatea de a face parte dintr-o organizaţie, oricare, cum ar fi de exemplu, dintr-o asociaţia chinologică, speologică sau diferite forme de voluntariat. Nu mai facem chestiile astea, dar preferăm foarte mult să stăm de o parte şi să ne uităm şi eventual să aruncăm cu piatră decât să ne implicăm. Asta e constatarea mea şi nu trebuie să se supere nimeni, e doar o constatare. Dacă am fi vrut sau poporul ar fi vrut neapărat să-l dăm jos pe Băsescu, am fi ieşit cu milioanele în stradă.
- În ceea ce priveşte tineretul, PNL-ul cum susţine acest segment?
- În fiecare an avem acţiuni pe care le susţinem, prin proiectele pe care le are Consiliul Judeţean sau Consiliul Municipal. Suntem alături de tineret, pentru că ştiu sigur, sunt ferm convins, şi eu am activat la tineret, în biroul permanent, ca preşedinte de organizaţie, apoi membru în biroul permanent judeţean la tineret şi practic de aproape 18 ani am trecut prin toate fazele şi sunt ferm convins că tineretul poate să aibă şi are un cuvânt greu de spus în toată activitatea, în ceea ce priveşte campania electorală, implicare, doar că trebuie să nu fie dezamăgiţi de seniori. Adică trebuie să ne facem datoria de ei şi faţă de celelalte organizaţii şi mă refer aici la femei, la studenţi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu